Imprimare 3d, ce presupune si la ce foloseste

Imprimarea 3D sau prototiparea rapida este un proces folosit de câteva decenii în industrie. Această tehnologie a apărut în anii ’80, fiind folosită iniţial de companiile cu bugete masive, precum cele din industria aerospaţială, sau de echipele de Formula 1.

Imprimare-3D-ce presupune-si-la-ce-foloseste-1Acestea funcţionează într-un mod similar imprimantelor cu cerneala, dar utilizeaza alte materiale (de la plastic ca ABS, PLA la argint/titan) pe care le «imprimă» în straturi succesive. Deosebirea este ca pe langa axa x-y prezente la imprimarea pe hartie se mai adauga si aza z. E similar cum ai imprima mai multe pagini pe aceeasi coala de hartie, ca prin urmare stratul de cerneala sa aiba o grosime vizibila pe inaltime.

Imprimare-3D-ce presupune-si-la-ce-foloseste-2Separarea virtuala pe straturi se realizeaza automat de catre softul imprimantei. Este suficient introducerea modelului 3d(digital) realizat in softurile specializate cum ar fi Autocad, Inventor, Catia, Sketchup etc.

Imprimantele 3D permit designerilor să producă într-un timp foarte scurt un prototip. Astfel, acesta poate fi testat şi remodelat rapid, fiind redus considerabil timpul necesar pentru a trece de la etapa de prototip la cea de produs finit. Spre exemplu, constructorii de  Formula 1 pot creea cu ajutorul aparatelor de imprimare componente cu forme extrem de complexe precum spoilerele. Producţia acestor piese Imprimare-3D-ce presupune-si-la-ce-foloseste-3prin metode clasice dureaza câteva săptămâni, însă folosirea imprimantelor 3D reduce această perioadă la 48 de ore. Astfel, timpul câştigat permite producătorilor să testeze mai multe variante ale componentelor şi să ajungă la versiunea finală mult mai rapid.

Un alt avantaj al folosirii imprimantelor 3D este capacitatea lor de a produce forme imposibil de creat cu ajutorul tehnicilor de producţie în masă. Acest lucru permite adoptarea formelor prezente în natură pentru a obţine produse mai eficiente cu costuri mai mici.

Tehnologia a progresat enorm în ultimii 20 de ani, astăzi fiind posibilă imprimarea de modele 3D din 40 de tipuri de materiale. Ca urmare a acestui progres, imprimantele 3D nu mai sunt folosite doar pentru crearea de prototipuri, ci chiar pentru produsele finite.

One thought on “Imprimare 3d, ce presupune si la ce foloseste”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>