Imprimante 3d, extruderul dublu

Exista imprimante care utilizeaza extruder dublu, prin urmare au si 2 capuriĀ extruder-dublu1calde. Avantajul unei astfel de solutii o reprezinta printare in doua culori in acelasi timp, sau doua tipuri de material. Utilizarea a mai multor materiale permite obtinerea unui obiect compozit ce poate avea proprietati net superioare fata de un material omogen. Dupa cum se vede in poza din dreapta, s-au utilizat acelasi material de doua culori diferite.

Un alt avantaj al al imprimarii cu doua extruder-dublu2materiale o reprezinta PVA-ul care este un material solubil in apa. Astfel in cazul in care avem nevoie de structura de sustinere pentru obiectul nostru folosim extrude cu cap dublu alimentand unul cu PVA. Prin urmare evitam consumul suplimentar de timp necesar inlaturarii materialului de care nu avem nevoie si nu deterioram obiectul propriu zis.
PVA-ul se foloseste in combinatie cu PLA.extruder-dublu3

In cazul utilizarii ABS-ului se recomanda folosirea HIPS (High Impact Polystyrene), care asemanotor cu PVA se dizolva, dar nu in apa ci in Limonina (4-Isopropenyl-1-methylcyclohexene), care este asemanator cu acidul citric dupa proprietatile sale.

Avantajul major al HIPs fata de PVA o reprezinta faptul ca nu este atat de hidroscopic(capacitatea de a absorbi umeditate din aer), fiind mai stabil la pastrare, in special pe termen mediu si lung.

Pentru mai multe informatii despre extrudere vizitati si urmatorul articol:
Extrudeul in imprimantele 3D.

One thought on “Imprimante 3d, extruderul dublu”

  1. Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Imprimante
    3d, extruderul dublu pe Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa,
    mai ales ca am mai gasit aici si despre ora,
    lucruri interesante si folositoare. Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>