Extruderul, o componenta cheie in imprimarea 3d

ExtruderulCele mai utilizate tipuri de imprimante 3d o reprezinta cele cu extrudare. Ca materiale se utilizeaza compusi polimerici ca PLA, ABS care capata un comportament fluid la incalzire.
Dupa depunerea fiecarui strat polimerul se raceste ca rezultat al micsorarii temperaturii in contact cu aerul rece. Astfel stratul curent reprezinta fundatia pentru stratul urmator.

Extruderul reprezinta componentul care difera de la imprimanta la imprimanta. Este elementul care o sa fie dezvoltat si modifcat foarte mult in viitorul apropiat. Chiar si acum exista extrudere separate de cap cald, sau care le integreaza de dimensiuni diverse si cu caracteristici specifice fiecarui producator.extruder_2

Astfel in poza din stanga se vede extruderul si capul cald integrate intr-o singura unitate “Printrbot Simple 3D”. Prin urmare ansamblul obtinut este destul de compact.

In poza de jos observam extruderul separat de capul cald, modelul imprimantei fiind “Ultimaker”.

extruder 3

Fiecare din aceasta constructie are atat avantaje cat si dezavantaje.  In cazul solutiei integrate alimentarea cu filament e mai simpla si drumul parcurs fiind mai scurt exclude probleme de alimentare legate de indoirea tubulaturi, si frecarii cu acesta. Dar ca dezavantaj masa ansamblului este mai mare si prin urmare au o viteza de imprimare mai mica. Un alt avantaj al utilizarii separate este retragerea filamentului (prin inversarea directiei) cu scopul unei imprimari mai curate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACea mai mare componenta ce induce frecari o reprezinta tubul de conectare intre capul cald si extruder prezentat in dreapta determinat cu contactul cu filamentul. Iar diverse tipuri de materii prime au coeficienti de frecare diferit (materialele cauciucate freaca mai mult), ce necesita o recalibrare a imprimantei.

 

Pentru incepatorii in domeniul 3d recomandam articolul anterior “La ce foloseste imprimarea 3d” pentru a intelege aplicabilitatea acestei tehnologii atat in viata de zi cu zi cat si in domenii de varf.

2 thoughts on “Extruderul, o componenta cheie in imprimarea 3d”

  1. inca, deocamdata, tehnologia este complicata fiind la inceput si folosind materiale care nu sunt chiar la indemana oricui, ca sa nu mai amintim de pretul imprimantelor 3D, un pic cam marisor la nivelul tarilor in curs de dezvoltare, de la marginea Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>